Dick Laan


Dick Laan werd op 18 decemer 1894 te Wormerveer geboren.
Later werkte hij bij zijn vader, die snoepfabrikant was in het bedrijf. Toen dit bedrijf als gevolg van de Eerste Wereldoorlog kwam stil te liggen, wijdde hij zich aan zijn grootste hobby, het filmen. Het maken van filmscenario's mondde uit in het schrijven van boeken.
Dick Laan was erg geïnteresserd in kinderen. Vaak observeerde hij ze en aan zijn neefjes en nichtjes vertelde hij verhaaltjes. Zo ontstond Pinkeltje, het kleine dappere mannetje, dat soms zo dom kon zijn. Sinds het verschijnen van het eerste deel in 1939, dit was De avonturen van Pinkeltje., werden zo'n drie miljoen exemplaren verkocht, voor Nederland een ongekend hoog aantal. Vertalingen verschenen o.a. in Frankrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Portugal.
Uiteindelijk werden er bijna 30 Pinkeltjes boeken geschreven. Vanaf het tweede deel speelt Dick Laan ook zelf een rol aan het begin van ieder boek, als Pinkeltje Mijnheer Dick Laan een bezoek brengt.
Dick Laan overleed op 6 oktober 1973.

In 1978 maakte Harrie Geelen een speelfilm over Pinkeltje, met in de hoofdrollen Aart Staartjes en Wieteke van Dort. Vanaf 1982 schreef en bewerkte Corrie Hafkamp Pinkeltje-verhalen, geïllustreerd door Dagmar Stam. Ook verscheen er in 1994 een video-cassette, waarop Lex Goudsmit uit Het grote boek van Pinkeltje voorleest.
Vanaf 1995 is Uitgeverij Van Holkema & Warendorf begonnen alle Pinkeltje delen opnieuw te illustreren en de tekst aan te passen aan de huidige tijd.

Andere boeken van Dick Laan:
Rudi's Spaanse avonturen, 1931
Circusjong, 1933
De berg M, 1935
Het goud van den Amerikaan, 1939
Pinkeltje en het verdwenen kindercircus, 1973.


Meneer Dick Laan kijkt onder toezicht van Snorrebaard en Wiebelstaartje in zijn rode kerstkous. Er beweegt iets onderin de kous........
illustratie van Rein van Looy uit Pinkeltje en de ijsheks