Gebruik de Flipposcoop:

Bekijk Vorige

Bekijk Volgende

De eerste echte Flipje doet zijn intrede in het boekje "Flipje en zijn vriendje de aap" (1935). In 1936 worden de boekjes vervangen door ca. één meter lange "filmstroken", die in een eigen maar zelf in elkaar te zetten "huisbioscoop" kunnen worden vertoond. Bij elke pot Betuwe jam krijgt de koper één "film". De Flipposcoop is verkrijgbaar op Flipje-bonnetjes. Er zijn in totaal 50.000 Flipposcopen gemaakt.
De verhaaltjes over de belevenissen van Flipje worden getekend en geschreven door de familie Ten Harmsen van der Beek (1897-1953). In 1940 wordt het eerste verzamelalbum voor 32 "films" uitgebracht. Door de oorlog verschijnen er tot 1942 nog maar 4 Flipje-series, waarna het tot 1948 stil blijft. Sinds 1954 zijn er weer vele boekjes en verzamelboekjes uitgegeven. Bovendien bracht men in 1970 opnieuw oude Flipje-strips uit als cadeautje bij de jam.
Het uiterlijk van Flipje heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Hij kwam ter wereld als een uitdrukkingsloze houterige "oer"-Flip: een forse framboos op klompen met een hoge rechte koksmuts op het hoofd. In de 50-er jaren wordt hij veel vlotter: kokette laarsjes, blozende appelwangetjes en een schalkse lach maken hem menselijker.
Eind jaren 70 wordt zijn haar plotseling langer, in 1988 heeft hij een vlotte blonde lok en in 1994 krijgt hij zelfs een schaduw. In dit zelfde jaar maakt hij ook zijn tv-debuut in een commercial voor Betuwe jam.

Bron: De Antiek en Verzamelkrant nr 172.

Zie ook: www.flipje-tiel.nl