Leni SarisHelena Barbara Wilhelmina Saris werd op 23 september 1915 geboren te Rotterdam en is overleden aldaar op 9 december 1999.
Zij schreef meer dan 110 boeken, voornamelijk meisjes- en familieromans.
Haar werk werd door de literaire critici niet erg gewaardeerd, doch door haar lezers des te meer: Leni Saris verkocht maar liefst acht miljoen boeken.
Het onderwerp waarover zij steevast schreef, de liefde, sprak velen aan, al moest Saris daarvoor uit haar fantasie putten. "Ik heb alle mannen afgewezen omdat ik in geen van allen de ware zag," zei ze ooit. Toch is ook zij eens ernstig verliefd geweest. Er waren echter twee negatieve kanten aan. De betreffende jongeman was door zijn werkzaamheden nooit thuis en hij was niet van hetzelfde geloof. Voor haar vader vooral, een fanatiek katholiek, was dit een bezwaar. Door de oorlog en een verhuizing verloren zij elkaar uit het oog.
Leni Saris was typiste op een notariskantoor, voordat zij begon met schrijven. Haar eerste geschreven verhaal dateert uit 1935. Het was een verhaal naar een romantische film Regine genaamd, daterend uit 1934. Leni wilde, omdat dit geen oorspronkelijk verhaal was, zij zag het als plagiaat, niet uitgeven. Pas na haar dood is het in 2001 uitgegeven als haar debuut-roman.
Leuk detail is, dat het Duitse volksliedje, dat Regine zingt, later terugkomt in het boek Festival in Luzern . Het is dan het wijsje dat het speeldoosje speelt, dat André van Wilreys aan Gabrielle Marting geeft, ter herinnering aan hun ontmoeting in Luzern.
Het eerste uitgegeven boek van Leni Saris was in 1938 Licia zet door. Het kort daarna verschenen Leontine uit 1940, is later verschenen, doch eerder geschreven. In september 1999 verscheen haar 110e titel De gouden stem. Bekend van haar zijn de uit 12 delen bestaande serie over De Familie. Zij is onderscheiden met de Eremedaille van de Orde van Oranje-Nassau. Zij werd in 1987 genomineerd voor de Publieksprijs van het Nederlandse Boek en tevens ontving zij de zilveren Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam.

Klik HIER voor een volledig overzicht van alle uitgegeven boeken
(de roodgedrukte boeken horen bijelkaar en de zwartgedrukte boeken staan op zich)

Enige boektitels, allen verschenen bij Uitgeverij West-Friesland:
Regine
Licia zet door
Mijn naam is Myrthe
Leontine
Villa Zonneschijn
Kindertehuis "De Toekomst"
De tocht naar het licht
De muziek begon opnieuw
Eens komt de dag
Het leven is een wonder
Lente nocturne
Eendagsbloemen
En zo begon het
Festival in Luzern
Zoals de zeemeeuw vliegt
Ieder jaar bloeit de gouden regen
Regine
en vele, vele anderen.....