Olle Kapoen


Geschreven en geïllustreerd door Phiny Dick (1912-1990).
Phiny Dick was gehuwd met Marten Toonder (1912-2005), bekend van Tom Poes en O.B. Bommel
De verhaaltjes van Olle Kapoen werden dagelijks gepubliceerd van 2-11-1946 tot 30-10-1954 als geïllustreerd kinderverhaal in Het Algemeen Handelsblad. Daarvoor verschenen 103 afleveringen van 22-10-1945 t/m 24-12-1945 in het Amsterdams Dagblad. Vanaf 1999 zijn er in totaal 12 gebonden delen met harde kaft verschenen, uitgegeven door uitgeverij Boumaar te Zutphen.
De inspiratie voor de verhaaltjes van het wortelmannetje Olle Kapoen haalde Phiny Dick uit haar wandelingen in het Baarnse bos.
Olle Kapoen woont met zijn collega-aardmannetje, de slome Puk Toffel, in het Wemeldingse Bos, samen met ondermeer het varkentje Verk, de wijze vogel Uil en de wilde konijnenfamilie waarvan Pluis de jongste is. Zwiep de vos is, zoals Uil het uitdrukt een 'ongunstig element' in het bos. Uil is de wijze vogel, voortdurend vliegt hij door het bos, op zoek naar 'ongunstige elementen', zoals in het verhaal Olle Kapoen en Koning Zwiep de Eerste. Dat Kapoen zowel Zier Zanik de heks, als Zwiep de vos uiteindelijk in padden weet te veranderen, die in het Pruttelmoeras bij de Kale Rotsen worden geworpen, zal niemand verbazen.

Dit boekje bevat:
deel 1: Het Betoverde Bos
deel 2: De Gestolen Kroon

Korte inhoud:
Deel 1: Olle Kapoen helpt samen met zijn vriend Puk Toffel, de dochter bevrijden van de Graaf, die door tovenaar Menerik gevangen wordt gehouden.
Deel 2 : Olle Kapoen en Puk Toffel vinden de kroon van de konig terug, die door de gemene kabouter Knekel gestolen is.