Paulus de hulpsinterklaas

Geschreven en geïllustreerd door Jean Dulieu
Eerste uitgave 1952
Uitgegeven door De Arbeiderpers, Amsterdam.

Zie ook de Paulus Website: http://www.paulusdeboskabouter.net.

Hoofdpersonen: Paulus de Boskabouter, Eucalypta de heks, Oehoeboeroe de uil, Salomo de raaf, Gregorius de das en natuurlijk Sint Nicolaas en Zwarte Piet.
Korte inhoud:
Op een mistige avond in de winter heeft Paulus een ontmoeting in het grote bos. Sint Nicolaas en zijn schimmel zijn verdwaald. Paulus nodigt de goedheiligman uit in zijn booom, heel nieuwsgierig wat die vriendelijke man in zijn prachtige kleren komt doen. Sint Nicolaas vertelt dat hij alle kinderen cadeautjes komt brengen. En dan stelt Paulus de vraag die Sint tot nadenken stemt: "En de dieren dan.....?" vraagt Paulus.

Fragment uit het boek:
Meteen begonnen alle dieren tegelijk te zingen, alle liedjes die ze geleerd hadden en allemaal door elkaar. Het was een oorverdovend lawaai.


Voor Paulus was dit het teken dat het grote ogenblik was aangebroken. Hij werd opeens verschrikkelijk zenuwachtig. Het was heel moeilijk om zonder kleerscheuren uit de struiken te komen en dan nog wel met een mijter op het hoofd. Zijn baard zat om een tak geslagen en hij meende te voelen dat zijn pruik weer scheef was gezakt.
"Ooooooo," steunde Paulus, "het valt toch helemaal niet mee. Het is nog veel moeilijker dan ik gedacht had. Maar ik moet toch gaan, want ze rekenen er allemaal op."
Behoedzaam werkte Paulus zich los uit de grijperige takken. De grote zak trok hij achter zich aan. Nog even stond hij stil om na te gaan of alles wel redelijk zat en toen stak hij een bibberend handje uit en klopte driemaal op de deur van zijn eigen boom.