Pietje Puk

Pietje Puk wordt agent

Geschreven door Henri Arnoldus
Tekeningen van Carol Voges
Maakt deel uit van de serie Pietje Pukboeken, geschreven vanaf 1958
Uitgegeven door N.V. Uitgeversmij. De Eekhoorn - Harderwijk

Pietje Puk is postbode in Keteldorp. Pietje heeft krullend haar, korte beentjes en kan gelijktijdig met oren en ogen knipperen. Bij hem wonen Krikkie de papegaai en Dubbeldik de poes.
Verder wonen er in Keteldorp burgemeester Bazeman, bakker Fijnebol en notaris Bobbel. Pietje heeft het vaak met agent Langdraad aan de stok, die altijd erg humeurig is.

Fragment uit het boek:
Pietje loopt met een streng gezicht door de straten van Keteldorp. Maar dat duurt niet lang. Al gauw merken de mensen, die buiten zijn, dat er wat bijzonders met Pietje gaande is.
Zien ze het goed? Pietje is agent en hij heeft het grote pak van Langdraad aan. De postbode kan er wel twee keer in.
"Ha, die Pietje!" roept slager Bram Bom, die net een luchtje voor de winkel schept. "Kerel, je lijkt op een vogelverschrikker. Ben je van plan om vandaag voor clown te spelen?"
"Houd je een beetje kalm, slager," antwoordt Pietje met een ernstige stem. "Langdraad is ziek en de burgemeester heeft mij tot agent van Keteldorp benoemd. Je hoeft dus niet met me te spotten, anders krijg je een bekeuring, begrepen Bommetje?"
"Zeker, aangeklede aap," lacht Bram Bom."Zeg doe niet zo ernstig. Dat zijn we niet gewoon. Je moet voor de aardigheid eens in de spiegelruit van een etalage kijken!"
Pietje kijkt in de etalageruit van de slagerswinkel. Daar ziet hij zich helemaal staan. En hij ontdekt nòg meer. Aan de overkant staan een heleboel vrouwtjes lachend naar hem te kijken. Die zijn allemaal naar buiten gekomen.
Met een ruk draait Pietje zich om. "Allemaal een bekeuring!" roept hij, "omdat jullie me uitlachen. Kan ik er wat aan doen dat die Langdraad zo lang is?"