Bubbeltje en Knor


Het geheime document

Door Pax Steen (1914-1992)
Uitgave ca. 1942
Publicatie bevat geen K-nummer
De auteur/tekenaar is Pax Steen (bron: 'Wordt Vervolgd' van Evelien en Kees Kousemaker)
Datering: op achterplat in oplossing kruiswoordraadsel: 'Winterhulp Nederland', deze werd opgericht op 22 oktober 1940 (-1944)
Met kruiswoordraadsel op achterplat
Eerder als strip verschenen in de Utrechtse Courant en het Dagblad van Noord-Brabant

Korte inhoud:
Twee vriendjes, Bubbeltje en Knor, vinden een pakje, waarin een geheimzinnig document en een klein sleuteltje. Als ze het naar de politie willen brengen, worden ze gevolgd door een grote dikke kerel met een vervaarlijke snor. Ze proberen aan de man te ontsnappen via een trein en een vliegtuig, waarvan de man met de snor de piloot blijkt te zijn. Zijn naam is Ofiat Dakelus Kasmi en de beginletters van zijn naam komen overeen met de letters op het geheime document.
Als ze geland zijn, worden ze opgevangen door mannen van de Arbeidsdienst. Als ze naar de haven gaan, staat daar een grote kist met de voorletters van Ofiats naam. Ze gaan aan boord en sturen Ofiat bericht dat hij de kist moet halen. Via een ontsnapping, hangend onder aan een vliegtuig komen ze tenslotte bij een boer, die ze naar de politie brengt. In de kist bevindt zich een ingewikkelde machine met vele glimmende knoppen en raderen.
De commissaris is blij. Ofiat blijkt een spion te zijn en wordt gevangen genomen.
In het Boshuis in Dennenheuvel, waar de spionnen vergaderen, worden met behulp van het kleine sleuteltje, nu ook de geheime plannen en tekeningen van de machine gevonden. De commissaris is blij en zegt tegen de jongens: "Het vaderland kan trots op jullie zijn".

De eerste bladzijde:

De laatste bladzijde: