"De Vijf"
en de schat in de bergen

Geschreven door Enid Blyton
Voor Nederland bewerkt door D. L. Uyt den Bogaard
Illustraties van Jean Sidobre
Omslagontwerp van Hans G. Kresse
Tweede Druk, ca. 1969
Voor het eerst in Nederland verschenen in 1961
Uitgever H.J.W. Becht's Uitgeversmij. N.V. - Amsterdam

Oorspronkelijke titel Five get into a fix, verschenen bij Hodder & Stoughton Ltd., London, 1958

Deel 14 van de 21 boeken, verschenen in De Vijf serie, waarin twee jongens, Julian en Dick, twee meisjes, George en Annie, en de hond Timmy spannende speurdersavonturen beleven.

In deze serie verschenen:
De Vijf en het gestrande goudschip
De Vijf en de geheime doorgang
De Vijf gaan er vandoor
De Vijf op de smokkelaarsrots
De Vijf in een kampeerwagen
De Vijf weer op Kirrin-eiland
De Vijf en de spooktrein
De Vijf in de knel
De Vijf op avontuur
De Vijf op trektocht
De Vijf en het geheim van de zigeuners
De Vijf en het geheimzinnige spoor
De Vijf en de verdwenen piloot
De Vijf en de schat in de bergen
De Vijf als detectives
De Vijf en de verdwenen geleerden
De Vijf en de schat van de strandjutter
De Vijf op de oude boerderij
De Vijf en het geheim van de oude toren
De Vijf en de schat op het fluistereiland
De Vijf en het circusmysterie

Korte inhoud:
George woont alleen met haar geleerde vader in "Kirrin house". In de kerstvakantie gaat zij met haar hond Timmy uit logeren bij haar neefjes Dick en Julian en haar nichtje Annie. Als de kinderen griep krijgen, gaan ze op doktersadvies een week naar de bergen om te herstellen. Vlakbij hun berghut staat een oud kasteel, de Oude Toren genaamd, waar geheimzinnige dingen gebeuren. 's Nachts horen ze een onderaards gerommel, er hangt een gekleurde mist boven de Oude Toren en de luchttrillingen boven het huis, zijn fel verlicht.
Met behulp van Aily, de dochter van de schaapherder, ontdekken ze in een toren van het huis een gevangen oude dame, die hun vertelt dat haar zoon gedood is door een groep mannen, die haar huis wilden kopen, omdat er een zeldzaam metaal onder het huis, heel diep in de bergen, zit. Het metaal hadden de mannen nodig om bommen mee te maken.
De kinderen gaan op onderzoek uit en belanden door een spleet in het hart van de berg, ze komen in de mijn van het kostbare metaal. Dan blijkt de zoon van de oude dame nog in leven te zijn, hij is de leider van de groep mannen, die het metaal in handen probeert te krijgen en die dus zijn eigen moeder beroofd heeft!
Met behulp van de politie en zeven honden, die de vluchtende mannen achtervolgen, wordt de bende gepakt en achter slot en grendel gezet.

Fragment uit het boek:
Ze moesten nog twee trappen op, maar eindelijk hadden ze de bovenste verdieping van de toren bereikt. Welke kamer moesten ze hebben, was niet zo moeilijk te zien - want alle deuren stonden open behalve een!
"Hier moeten we zijn," zei Julian en klopte op de deur.
"Wie klopt daar?" vroeg een zwakke stem. "Dat kun jij niet zijn, Matthew - jij kent geen manieren! Maak de deur open en houd me niet voor de mal!"
"De sleutel zit in het slot," fluisterde Dick. "Maak de deur open, Julian - vlug!"
De oude dame, die in een stoel bij het raam een boek zat te lezen, draaide zich om en keek hen verbaasd aan. Ze stond op, en kwam naar hen toe - en de Vijf zagen dat ze beefde.
"Wie zijn jullie? Laat me eruit voor Matthew komt. Laat me eruit, zeg ik je!"
Ze duwde de kinderen opzij, maar op de gang bleef ze aarzelend staan. "Wat moet ik doen? Waar moet ik heen? Zijn die mannen hier nog steeds?"
Ze kwam de kamer weer in en ging in haar stoel zitten. Ze sloeg haar handen voor haar gezicht. "Ik voel me duizelig. Geef me een glas water."
Annie haalde vlug een glas water voor de oude dame en toen ze ervan gedronken had, keek ze Annie aan. "Wie zijn jullie? Waar is Matthew? Wat heeft dit te betekenen?"
"Mevrouw Thomas - u bent toch mevrouw Thomas, nietwaar?" zei Julian. "Aily, de dochter van de schaapherder heeft ons hier gebracht. Ze wist dat u opgesloten was. Haar moeder heeft ons verteld, dat ze vroeger bij u werkte. U herinnert zich haar toch nog wel?"
"De moeder van Aily - Maggy - ja, ja. Maar wat heeft Aily hiermee te maken? Ik geloof jullie niet. Waar zijn de mannen, die mijn zoon vermoord hebben?"
Julian en Dick keken elkaar even aan. Het was duidelijk, dat de oude dame totaal van streek was.
De mannen, die mijn Llwellyn hier gebracht heeft - ze wilden mijn huis kopen," zei ze. "Maar ik wilde het niet verkopen. Weet je wat ze zeiden? Onder het huis, heel diep in de berg, zou een zeldzaam metaal verborgen zijn - een krachtig metaal - dat heel veel geld waard is. Hoe heette het ook al weer?"......