Toto

Meisjesboek leeftijd 8 - 12 jaar
Geschreven door Johanna Hendrika Brinkgreve-Entrop, (1881-1949)
Geïllustreerd door Miep de Feijter
Uitgever Kluitman-Alkmaar
Voor het eerst verschenen in 1933
Boek uit de Zonnebloem-Serie

Korte inhoud:
Belevenissen van het meisje Toto op school, met haar vriendinnetje Meti en vriendje Dubbeldik, die door een tram ongeluk in het ziekenhuis belandt. Omdat vader ontslagen wordt, vertrekken haar ouders naar Zuid-Afrika, waar vader wel werk kan vinden. Toto wordt dan in een tehuis opgenomen. " Het Gezellige Huis". In het begin leek dit leuk, doch viel door de strenge mevrouw van het huis toch tegen. Als haar ouders weer terugkomen, is Toto weer gelukkig. En bovendien, brengen ze twee nieuwe zusjes voor haar mee.

Fragment uit het boek:
Op het balcon was het niet plezierig. Er stonden verschillende heren te roken en Meet moest al hoesten van de damp. "Houdt je ergens aan vast," raadde Toto haar vriendin aan. Doch nauwelijks had ze dat gezegd, of de tram remde zo geweldig, dat de mensen die stonden, moeite hadden om te blijven staan. Meet verloor haar evenwicht en tuimelde met haar ballon tegen een meneer aan. De heer ving Meet op, maar hij kon niet voorkomen, dat het mooie luchtschip met zijn sigaar in aanraking kwam en met een grote knal stuk barstte.
Och, wat was die Meet geschrokken en wat had ze een verdriet! Niets was er over dan een lap, de touwtjes en de vlaggetjes.
Maar veel tijd om er over te denken was er niet. Want buiten de tram ontstond ineens een hevig rumoer, de conducteur en veel passagiers gingen van de tram af en weldra werd er gemompeld, dat er een jongen onder de tram lag.