Kersttijd van kleinen Niels

Geschreven door Johanna E. Kuiper.
Band en illustraties van Rein Stuurman
Uitgever H. Meulenhoff - Amsterdam, 1935
Boek uit de Zonnige Jeugd Serie voor 6 - 11 jaar

Rein Stuurman werd op 6 december 1900 te Zaandam geboren. Hij was tekenaar, schilder, aquarellist, houtgraveur, beeldhouwer en boekbandontwerper. Hij maakte vele illlustraties in schoolboeken, kalenders, tijdschriften en in ca. 142 kinderboeken. Rein Stuurman overleed op 9 december 1984 te Laren.

Het verhaal speelt in Zweeds Lapland rond de kersttijd. Lars, Niels en hun zusje Karin wonen in een klein huisje midden in het bos samen met hun vader, moeder en grootvader. Grootvader kan prachtig vertellen over de Trollen Birrebur en Burrebir.

Fragment uit het boek:
Het eerste eindje ging moeilijk, maar toen kwamen de kinderen op een helling, die steil naar beneden liep en daar kreeg de slee een flinke vaart. Lars en Karin, die eerst op de maat hadden afgezet met hun voeten, trokken nu de tweede voet naast de andere, die op het ijzer stond en lieten 't sleetje lopen. Lars zorgde dat de slee de goede richting hield en Karin stond heel stil, om vooral niet lastig te zijn of te storen.
"Heb je het koud, Niels?" vroeg de grote broer een paar keer. Niels kon niet precies horen wat hij zei, daarvoor zat de dikke das te stijf om zijn oortjes, maar elke keer als hij dacht dat iemand hem wat vroeg, riep hij gauw:" 't Gaat best hoor, 't gaat best!" want dat was toch het enige, wat er op aan kwam.