An Rutgers van der Loeff


Anneke Basenau werd op 15 maart 1910 in Amsterdam geboren. Haar vader was een uit Duitsland afkomstige bacterioloog. Zij studeerde korte tijd klassieke talen.
In 1934 trouwde ze met Michaël (Miek) Rutgers van der Loeff en samen kregen zij vier kinderen.
Haar werk is ook internationaal erkend. De Kinderkaravaan dat in 1949 verscheen, is in veel talen vertaald. Lawines razen werd in 1954 uitgeroepen tot Kinderboek van het jaar en kreeg twee jaar later de Duitse Jeugdboekenprijs, een eer die in 1960 ook aan Ze verdrinken ons dorp ten deel viel.
In 1968 ontving ze de Nederlandse Staatsprijs voor Kinder- en jeugdliteratuur voor haar gehele oeuvre.
In 1976 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Na dit hoogtepunt heeft An Rutgers van der Loeff nog veel geschreven, onder andere onder de naam Rutger Bas. Later heeft ze ook voor volwassenen geschreven. In 1971 verhuisde ze naar 't Gooi en nam haar intrek in het vakantiehuisje Pax, dat haar vader eigenhandig had gebouwd. Daar heeft zij veel geschilderd en getuinierd. Na de dood van haar man verhuisde zij naar het Rosa Spierhuis in Blaricum. Zij overleed aldaar op 19 augustus 1990.

An Rutgers van der Loeff was een geëngageerd en bevlogen schrijfster. In bijna al haar boeken heeft ze de verschillen tussen de mensen en werelden proberen te overbruggen door zo helder en overtuigend mogelijk over alle betrokken partijen te schrijven.
Zij trok veel over de wereld en de confrontatie met andere mensen, rassen en volken, het overbruggen van afstanden en het wegnemen van misverstanden was haar ultieme drijfveer voor het schrijven.

Beknopte bibliografie:
Van een dorp, een jongen en een orgel 1945
De Kinderkaravaan 1949
Rossy, dat krantenkind 1952
Lawines razen 1954
De Elfstedentocht 1954
Een vlinder achterna 1964
Ze verdrinken ons dorp 1957