De reis van Babar

Verteld en getekend door Jean de Brunhoff
Uit het Frans vertaald door Henk Cornelissen
Ad. M.C. Stok Zuid-Hollandse Uitgevers Mij. - Den Haag
Eerste druk 1948
Oorspronkelijke titel: Le voyage de Babar, 1932

Jean de Brunhoff werd in 1899 in Parijs geboren. Hij trouwde met Céleste Sabouraud in 1924 en samen kregen zij drie kinderen. In 1930 tekende hij het eerste boekje over de olifant Babar als aanvulling op de verhaaltjes die zijn vrouw de kinderen vertelde. Zijn broers haalden hem over het album uit te geven.
De geschiedenis van het olifantje Babar (L'Histoire de Babar, le petit éléphant, 1931) had zoveel succes dat spoedig nieuwe deeltjes volgden, in totaal zeven. Vanaf 1933 werden ze vertaald in het Engels. De eerste Nederlandse vertalingen verschenen in 1947.
Jean de Brunhoff stierf in 1937 aan tuberculose. Na zijn dood zette zijn oudste zoon Laurent de serie voort. Hij maakte nog ongeveer dertig deeltjes, waarin vooral Zefier het aapje een hoofdrol speelt.

Voor het eerst in Nederland verschenen:
De geschiedenis van het olifantje Babar, 1947
De reis van Babar, 1948
Koning Babar, 1949

In De geschiedenis van het olifantje Babar vlucht Babar het oerwoud uit als zijn moeder door een jager wordt doodgeschoten. In de stad ontmoet hij de oude dame, die zich over hem ontfermt. Babar bezoekt een kledingzaak en keert naar het oerwoud terug, waar hij trouwt met zijn nicht Christientje (oorspronkelijk Céleste genaamd). Na een rampzalig verlopen huwelijksreis per luchtballon in De reis van Babar sticht hij in Koning Babar Christientjestad (Célesteville).

Korte inhoud:
Babar en Christientje maken een noodlanding met hun luchtballon en belanden op een kannibalen-eiland. Babar is sterk en verjaagt ze. Op de rug van een walvis vluchten ze weg. Als de walvis ze afzet op een rots, zien ze een groot schip voorbij varen, dat een sloep uitzet om de olifanten op te halen. Als ze in een haven komen, verkoopt de kapitein Babar en Christientje aan een circus. Waar ze nu voortaan kunstjes moeten vertonen.
Intussen is er in het land der olifanten opstand uitgebroken onder de neushoorns. Onder aanvoering van Rataxes de leider der neushoorns wordt er een oorlog uitgevochten.
Als Babar en Christientje uit het circus wegvluchten gaan zij de oude dame opzoeken, waar Babar eerder gewoond heeft. De oude dame is dolgelukkig dat Babar weer terug is. Om uit te rusten neemt zij de olifanten mee op skivakantie, waarna Babar en Christientje toch weer naar huis terug willen.
Met het vliegtuig keren zij terug in olifantenland, waar ze vol verbazing zien dat er niet veel meer over is van het grote bos. Door de oorlog is het land verwoest en vele olifanten zijn gewond geraakt. De oude dame helpt hun met de verpleging. Door een list van Babar worden de neushoorns nu verdreven, zodat Koning Babar en Koningin Christientje weer in vrede kunnen leven.