Kick Wilstra
de Wonder-midvoor

Door Henk Sprenger, (03-01-1919 / 29-12-2005)


Kick zag 50 jaar geleden het licht. In 1949 verscheen in Het nieuwe avonturenboek van Ketelbinkie en zijn vrienden zijn eerste avontuur. Kick Wilstra de wonder-midvoor.
Geestelijk vader Henk Sprenger trok voor zijn voetbalheld de namen van drie beroemde voetballers samen: Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra.
De avonturen vanKick Wilstra verschenen vanaf 1952 in de Rotterdamse Ketelbinkie Krant en in het Amsterdamse blad Robs Vrienden Later verhuisde Kick naar Het Parool. Ook andere kranten, waaronder De Typhoon plaatsten zijn avonturen.
Het Parool gaf tussen 1955 en 1960 achttien deeltjes uit van Kick Wilstra. Ze kostten destijds 60 cent.

1. De Avonturen van Kck Wilstra de wonder-midvoor, deel 1
2. De Avonturen van Kick Wilstra de wonder-midvoor, deel 2
3. Nieuwe Avonturen van Kick Wilstra de wonder-midvoor
4. De Avonturen van wonder-midvoor Kick Wilstra (& zonen)
5. De Avonturen van Kick Wilstra en zijn sportieve zonen
6. Kick Wilstra de wonder-midvoor & zonen in moeilijke omstandigheden
7. Wonder-midvoor Kick Wilstra, over de oude en de nieuwe tijd
8. De Avonturen van Kck Wilstra, over Wiebe, de jager en een prof-contract
9. De Avonturen van Kck Wilstra, harde trappen en rake klappen
10. Kick Wilstra als Gladiator
11. Kick Wilstra, voetbal-revoluties
12. Kick Wilstra gaat op de vuist
13. Kick Wilstra, avonturen op canvas, grasmat en beton
14. Kick Wilstra, Latijns-voetbal en voetbal-Latijn
15. Kick Wilstra, avonturen in het land van Uncle Sam
16. Kick Wilstra weer op eigen terrein
17. Kick Wilstra de wonder-midvoor en oom Ferdinand de verschrikkelijke!
18. Kick Wilstra helpt een vriend uit de nood!

Wie kent niet de naam van Kick Wilstra?
Zijn voetbalroem is tot ver over onze nationale grenzen doorgedrongen. Reeds menige grasmat voelde de roffel van zijn snelle 'kicksen', als hij onweerstaanbaar op de doelmond afstormde en menig net ving zijn kei-harde schoten, als even zovele doelpunten op.
Ja, ieder kent zijn naam! Maar niet ieder kent het verloop van zijn avontuurlijk leven. In school- en jeugdelftallen oogstte Kick vele lauweren, evenals in het 'eerste' van Victoria.- Toen kwam de oorlog en vluchtte hij naar Engeland, waar hij als amateur in het prof-elftal van Malton-Rovers terecht kwam! Alle verleidelijke aanbiedingen om in andere clubs te komen spelen wees Kick resoluut van de hand....

Korte inhoud: Kick's eerste club is de Veendorpse V.V., maar zijn grote triomfen viert hij bij Victoria, de Engelse voetbalclub Malton Rovers, het Italiaanse Titan en natuurlijk het Nederlands elftal.
Tijdens zijn debuut in het eerste van Victoria, als invaller, scoort hij het beslissende doelpunt uit een omhaal. Vlak voor de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap, wordt hij ontvoerd. Hij weet te ontsnappen en komt nog net op tijd om de achterstand om te buigen in een voorsprong. Ze winnen met 5 - 4. In zijn eerste interland scoort Kick meteen een hattrick.
In 1940 vervult Kick zijn dienstplicht in Engeland.
Kick Wilstra trouwt met zijn jeugdvriendin Jannie Robijn. Ze krijgen drie kinderen. De voetballende tweeling Rob en Rudi en in het laatste deel een dochter.