De Geschiedenis van een Kraai

Naar waarheid verteld door: M. E. A. (Mea Verwey)
Met illustraties van L. S. (Leon Senf)
Eerste druk, 1923
Uitgeverij C. A. Mees - Santpoort
Herdruk, 1997. ISBN 90 6101 00 63
Uitgeverij A. G. Schoonderbeek - Laren

Uit het voorwoord van de uitgeefster:
Dit waargebeurde verhaal speelt zich af op "Villa Nova" te Noordwijk aan Zee. Daar woonde destijds de dichter Albert Verwey met zijn vrouw en zeven kinderen. De op één na oudste dochter Mea schreef deze geschiedenis op 18-jarige leeftijd, toen zij lange tijd het bed moest houden vanwege pleuritis en zij herhaaldelijk bezoek kreeg van een jonge kraai, die haar afleiding bezorgde.
Als de kraai weg moet, omdat hij het te bont maakt, is Mea erg verdrietig. Haar moeder raadt haar aan, een verhaal over deze brutale vogel te schrijven. Ze doet dit, "om zich zelf te troosten" voor de verjaardag van haar moeder.
Jaren later, publiceert Mea's man, C. A. Mees, het verhaal. Het boek verschijnt in 1923, met kleurenlithografiën van L. S. (Leon Senf).
Leon Senf's dochter, Atie, trouwt in het jaar van verschijnen met Mea's broer Jan Verwey. En zo kwam deze Kraaiengeschiedenis geheel en al als familieprentenboek tot stand!
A.G. Schoonderbeek

"De Geschiedenis van een Kraai", geheel naar waarheid en met humor verhaald en getekend, is een mooi en bijzonder prentenboek - voor kinderen meer een kijk - en vóórleesboek (vanwege taalgebruik en getekende letters).
Maar is het niet sinds mensenheugenis een goede gewoonte, dat volwassenen en kinderen samen van een mooi prentenboek genieten? Verhaal en illustraties zijn het alleszins waard!
A. G. Schoonderbeek