Reizen en Avonturen van Mijnheer Prikkebeen
Een wonderbaarlijke en kluchtige Historie

Voor de Nederlandsche jeugd berijmd door J.J.A. Gouverneur
Teekeningen van Rudolf Töpffer
Uitgave van de Jeugdboekerij - Amsterdam ca. 1930

Jan Jacob Antonie Goeverneur (geboren te Hoevelaken 14-2-1798 en overleden te Groningen 17-3-1889) studeerde theologie te Groningen, nam als vrijwilliger deel aan de Tiendaagse Veldtocht tegen België en studeerde vervolgens letteren te Leiden. Hij werkte mee aan de in 1829 opgerichte "Groninger Studentenalmanak", waarin hij gedichten publiceerde onder het pseudoniem Jan de Rijmer.
Zijn bekendste boek is Reizen en Avonturen van Mijnheer Prikkebeen (1858), een bewerking van het Duitse orgineel van Julius Kell dat al eerder bewerkt en geïllustreerd was door de Franstalige Zwitser Rodolphe Töpffer's als Histoire de Monsieur Cryptogame (1846).
J.J.A. Goeverneur was een van de eersten die uitdrukkelijk voor kinderen schreef en daarbij brak met een overdaad aan braafheid en moraal, waarvoor hij spanning en humor in de plaats bracht. Rijk is hij nooit geworden: de literaire arbeid en het vertaalwerk betaalden slecht en hij was een groot jenever liefhebber. Hij stierf te Groningen op 17 maart 1889 en ligt daar begraven op de Zuiderbegraafplaats.
Zijn bekendste gedicht was: Toen onze Mop een Mopje was.


Het verhaal van de vlindervanger Prikkebeen die met zijn dikke vriend op de vlucht voor zijn zuster Ursula, via de maag van een walvis, de Noordpool en de Moorse slavernij uiteindelijk het geluk vindt.