Frank Distel

Frank Distel
en de bende van de Gele Rat

Geschreven door Arie van der Lugt
Tekeningen van Hans Borrebach
Uitgeverij Foreholte - Voorhout 1958

In deze serie verschenen ook:
Frank Distel en de verdwenen Platvoet, 1958
Frank Distel en het geheim van Doctor Pierewiet, 1959
Frank Distel en de Duivelskloof, 1959
Frank Distel en de schat in de ruïne, 1959
Frank Distel en de smokkelaars aan de Maas
Frank Distel en de Tijgerbende op eendenjacht
Frank Distel en rechercheur Kobus Plat vermist
Frank Distel en de Tijgerbende slaat terug
Frank Distel en de Straalschoenen van Professor Popofski
Frank Distel en de klopjacht op de snelle kraker

Avonturenreeks over de HBS-ers Frank Distel en zijn vrienden Bram Verwoerd en Jan Overdijk. Frank is een knutselaar en heeft een oude boot opgeknapt. Ze noemen hem de "Triton". Bij Linke David proberen de jongens goedkoop aan een motor te komen. En dat is het begin van een spannend avontuur, waarin ook brigadier Platvoet, de Chinees Sui Le Watte en een mariuhana-smokkelaarsbende een grote rol spelen....

Fragment uit het boek:
Frank werd kwaad. Hij kon niet uitstaan dat zijn woorden in twijfel werden getrokken, maar op dat ogenblik kreeg hij hulp van Kobus Platvoet, die met een geelgeverfde dode rat uit de kelder kwam.
"Was het zo iets, Frank?"....
Verbaasd keken allen naar het beest, dat Kobus op zijn hand hield: een gele rat, die in het duister fosforiserend licht uitstraalde. Een gewone dode rat, wellicht in radiumverf gedompeld. Maar er was iets gruwelijks aan..... De kaken van het beest waren opengesperd op zo'n groteske wijze, dat het leek alsof hij lachte!.... Op regelmatige afstand waren drie knopen in zijn staart gelegd en aan een van zijn voorpoten was een briefje gebonden, dat inspecteur Tieman openvouwde.
Er was geen woord Chnees in de boodschap van de lachende rat.

"Hufters!" stond er. "Wie de Gele Rat wil vangen, moet vroeger opstaan! Wie kinderen stuurt om ratten te vangen, verspeelt de kinderen en de rat blijft ongedeerd. Wacht u voor de Gele Rat!

Chung Ho Yang Tse Hou Hou."

Na het vernemen van dat bericht kreeg Frank, die met Platvoet in de nis stond, een van zijn zeldzame aanvallen van razernij. In zulke ogenblikken is Frank vreselijk! Dan denk je dat hij ontploffen zal.
Frank, paars van woede, maakte een luchtsprong van wel een meter hoog en kwam met zijn volle tachtig kilo weer op de bodem van de nis terecht. Daar stond reeds zijn gewichtige vriend Platvoet, die ergens rond de tweehonderd pond zweeft.
Het resultaat van Frank's explosie was verbluffend!..... De vloer bezweek.... Platvoet kreeg het gevoel alsof zijn maag door z'n keel wilde ontsnappen.... Frank staarde voor zich uit alsof hij water zag branden, en met een zoemend geluid zonken Frank en Kobus broederlijk in de diepte.....
"Hihi!" grinnikte Bram zenuwachtig, "hihi! die Frank!....
Altijd vol kleine grapjes!.....Altijd wat geks, en zelden wat goeds!"
Hiermee was inspecteur Tieman het volkomen eens, want, terwijl hij zich over het gat bukten om in de zwarte diepte te kijken, zagen zij tot hun ontzetting hoe de tegelvloer zónder passagiers weer zoemend omhoog kwam en zich hermetisch sloot in de nis.
Op de grond, voor de verblufte mannen, lag de gele rat, die Kobus Platvoet in zijn schrik had laten vallen.
De gele rat, met drie knopen in zijn staart.
Je zou zwéren dat het beest hen uitlachte....